1. Privat
 2. /
 3. Spare
 4. /
 5. Begynn å spare
 6. /
 7. Spare til barn

Spar smart til barna i fond

Start så tidlig som mulig, så vokser pengene med barnet.
bestefar og barnebarn


Noen gode tips

Spar smart og vær tålmodig 

Når du skal spare over lang tid, er det smart å plassere pengene i fond som har en viss andel aksjer, enten i kombinasjons- eller aksjefond. Når renten er lav, og det er prisstigning i markedet, taper du penger ved å ha dem på sparekonto. Sparer du langsiktig i fond, må du huske at aksjekurser vil gå både opp og ned. Historien viser at en nedgangsperiode ofte blir etterfulgt av en oppgangsperiode.

Gi gave til barnet

Ønsker du å gi penger i gave til barn, barnebarn eller fadderbarn så kan du ta kontakt med rådgiveren din. Vi hjelper deg med å sette opp en god løsning.

Reduser risikoen

Det er fullt mulig å tilpasse risikoen til barnets alder og tidshorisont du ønsker. Jo lengre tid du skal spare, desto større bør andelen i aksjefond være. Du kan også redusere risikoen gjennom lavere aksjeandel spareperioden går mot slutten. Det enkleste og beste er å starte en regelmessig månedlig spareavtale i fond. Da kjøper du andeler på ulike tidspunkter og til ulike kurser, noe som reduserer risikoen betydelig over tid.

Spare i barnets eller foreldrenes navn?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hva du bør velge, men vi har samlet noen punkter som kan hjelpe deg i vurderingen.

Spare i barnets eller foreldrenes navn?

Sparing i barnets navn:

 • Foreldrene har felles disposisjonsrett over pengene.
 • Barna får automatisk rett på pengene fra de er 18 år.
 • Pengene er barnets, og vil ikke bli en del av et eventuelt skilsmisse- eller arveoppgjør, dersom foreldrene skilles eller dør.
 • Barnet kan få lavere stipend fra Lånekassen hvis beløpet overskrider begrensninger for formue.
 • Fylkesmannen vil føre tilsyn over midlene dersom verdien overstiger 2G. Dette kan du unngå ved å tegne en gaveerklæring nå̊r gaven gis.

Sparing i foreldrenes navn:

 • Foreldrene bestemmer over pengene, og kan sikre at de brukes til det som var intensjonen.
 • Foreldrene bestemmer hvor mye og nå̊r barnet skal motta utbetalinger (også etter at barnet har fylt 18 år).
 • Barnet risikerer ikke å få kutt i studiestøtten fra Lånekassen.
 • Foreldrene belastes en eventuell formueskatt og renteskatt/gevinstskatt. Ved overføring av fond til voksne barn, overtar barna skatteforpliktelsen.

ikon teddybjørn

La barna spare på egen konto

Kanskje vil barnet ditt sette inn penger på konto selv. Barn vil ofte spare til noe de ønsker seg, og kjøpe det så fort de har spart nok penger. 

Sparegrisens tid er over. Ønsker du å spare penger for barnet så er det enkleste å åpne en sparekonto i foresattes navn i nettbanken, som du og andre kan overføre penger til via mobil- og nettbank. Du kan også åpne en sparekonto i barnets navn ved å henvende deg til ditt bankkontor.