1. Privat
  2. /
  3. Spare
  4. /
  5. Begynn å spare

Begynn å spare

Møt uforutsigbare utgifter i hverdagen med en motstandsdyktig privatøkonomi.
-

Det første du må ta stilling til er om du skal spare langsiktig, eller kun ha en buffer tilgjengelig. Når bufferen er på plass anbefaler vi å sette av litt penger i måneden til barn og pensjon.
nummer 1

Spare til buffer

En anbefalt buffersparing dekker to månedsutgifter og en ekstra reparasjon om du eier bil eller bolig. Mange ønsker å opprette sparekonto for å ha bufferen mest mulig tilgjengelig. Sett opp et autotrekk fra lønnskontoen din den dagen du får lønn, så merker du ikke trekket like godt som på slutten av lønnsmåneden.

nummer 2

Spare til barn

Det kan ta tid å komme i gang med sparing til barn, men små beløp kan vokse seg store over tid. Mange velger å spare barnetrygden til barna. Før du velger spareform bør du tenke over hvor lenge pengene skal stå og hvor stor risiko du ønsker på investeringene. Er det langsiktig sparing lønner det seg å spare i fond. For kortsiktig sparing kan sparekonto være løsningen.

nummer 3

Spare til pensjon

Å spare selv til pensjon har blitt viktigere, da staten kutter i pensjonsutgiftene. Sparer du med lang tidshorisont er det gunstig å starte med høyere risiko for så å trappe ned risikonivået når du nærmer deg utbetalingsdato. Snakk gjerne med rådgiveren din om hva slags pensjonssparing som passer best for deg.


Unsplash u x Ventures two people PC

Kom i gang med sparing i aksjer og fond

Vil du spare langsiktig i fond eller kjenne spenningen på børsen ved å kjøpe og selge aksjer? Eller komme i gang med pensjonssparingen? I Handelsbanken kan du enkelt gjøre dette selv.

Boligsparing for ungdom (BSU)

Ung kvinne på et kjøkken
  • Få den beste sparerenten.
  • Spar opptil 27 500 kroner i året og 300 000 kroner totalt.
  • Få opptil 5 500 kroner i skattelette hvert år. 
  • Spar til og med det året du fyller 33 år. 

Slik fungerer BSU

Drømmer du om å eie egen bolig? For deg som har fast inntekt og er under 34 år er BSU den absolutt beste måten å spare på. Boligsparing for ungdom (BSU) kan brukes som egenkapital eller på andre boligrelaterte utgifter når du skal kjøpe bolig. BSU-kontoen gir deg den beste renten. 

Har du spørsmål om BSU? Ta kontakt med rådgiveren din, så hjelper vi deg gjerne.

Hvordan får jeg skattefradraget?

Dette skjer automatisk. Du får bare skattefradrag om du har skattbar inntekt i Norge, og hvis du ikke eier eller er deleier av en bolig eller sekundærbolig 31.12.

Hva skjer det året jeg fyller 34 år?

Pengene vil fortsatt stå på BSU-kontoen din. Renten endrer seg, men de andre betingelsene endres ikke.


Sparing og risiko

Hvordan du burde spare avhenger av hvor lenge du skal spare og hvor stor risiko du er villig til å ta. Forstå sammenhengen mellom risiko, sparing og avkastning og finn ut hva som passer for deg.


bestemor og barnebarn

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning

Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.