Far og datter ser på datamaskinenFar og datter ser på datamaskinen

På tide med en restart? Sett opp et budsjett

Få rådgiverens beste budsjettips for et mer bevisst forhold til eget forbruk.

Ferien er over og mange har kanskje brukt litt mer penger enn planlagt. Med et budsjett får du bedre oversikt og et mer bevisst forhold til eget forbruk, og kanskje det er rom for å spare mer? Handelsbankens privatrådgiver Salsabil Saaliti gir deg sine beste budsjettips.

Et budsjett gir deg en oversikt over alle inntekter og utgifter du og familien har. De fleste av oss har liten mulighet til å påvirke de faste utgiftene. Et budsjett gir deg kontroll på det du faktisk kan gjøre noe med, og kan gjøre det enklere for deg å prioritere hva du skal bruke pengene på.  

– Først og fremst bør du skaffe deg en oversikt over alle inntekter og alle utgifter: faste og flytende. Hvor ofte spiser du ute, hvor mye penger går det til klær i måneden, eller har du noen vaner som spiser av inntekten din? Prøv å finne de utgiftene du faktisk kan gjøre noe med og bestem deg for et mål: kutte eller justere forbruket på enkelte ting, som for eksempel hvor mange taxiturer du tar i løpet av én måned, sier Salsabil Saaliti, privatrådgiver ved Handelsbanken Majorstuen.

«Det tar tid å få nye vaner»  

Et av Saalitis beste tips er å ikke gå for hardt ut med forbrukskuttet, men heller ta deg tid til å dyrke gode vaner: 

– Ikke gå alt for hardt ut, da er det stor sjanse for at du ikke klarer å skape vaner som varer over tid, og du ender opp med å bruke av buffer- eller sparekontoen før neste lønning er kommet inn på konto. Ta deg litt tid til å bli vant til endringene – å dyrke gode vaner tar tid, sier hun.  

En buffer til uforutsette utgifter 

Ikke bare ligger det et uforløst sparepotensial i å se over forbruket, men du kan også øke bufferkontoen din – som er betryggende dersom det dukker opp uforutsette utgifter.  

– Får du for eksempel en lønnsøkning eller bonus, vil jeg anbefale deg å sette inn økningen eller bonusen på en spare- eller bufferkonto. For det er fort gjort at forbruket øker i det man får litt ekstra lønn inn på kontoen, sier Saaliti.  

– Vær litt streng med deg selv. Sett en grense for hvor mye du skal bruke på klær, abonnementer og kafebesøk i måneden og prøv å hold deg innenfor rammene. Plutselig sitter du igjen med en god del ekstra spart som kan gå til en hyggelig reise, nedbetaling av lån eller bare ha det litt mer romslig i måneden, legger Saaliti til.  

Litt mindre penger brukt kan fort bli mye spart

Bruker du unødvendig mye penger på småting? Små transaksjoner som kuttes ned kan fort bli mye penger spart i måneden. Med Handelsbankens sparekalkulator kan du regne ut hva selv små justeringer i forbruket kan gjøre med sparekontoen din.

Saalitis beste budsjettips

  1. Få en god oversikt: Se gjennom både inntekter og utgifter – bruker du unødvendig mye penger på mange små transaksjoner? Her kan du spare mye.
  2. Vær realistisk: Lag et budsjett som du faktisk klarer å holde deg til. Nye vaner tar tid å dyrke, så ikke overdriv, men la deg selv bli vant til justeringen i forbruket.  
  3. Planlegg innkjøp: Kan du handle mat en gang i uken? Her er det fort mye penger spart fordi du får en bedre oversikt over måltidene du planlegger for. 
  4. Unngå impulskjøp: Sett deg en grense for hvor mye penger du skal bruke månedlig. Eksempelvis på klær, og hold deg til grensen!  
  5. Se gjennom abonnementer: Bruker du alle streamingtjenestene du betaler for? Du kan enkelt pause abonnementene dine og starte de opp igjen når du for eksempel finner en ny og spennende serie et annet sted.  
  6. Har du de beste avtalene? Du kan spare mye penger på å endre for eksempel forsikringene dine. Det er ofte mye enklere å bytte enn du tror!
  7. Sett deg et mål for sparingen: Er det noe du ønsker å gjøre med pengene du sparer? Det kan være alt fra å dra på ferie, kjøpe det plagget du ønsker deg, gjøre en større nedbetaling på gjeld eller bare det å ha det litt ekstra romslig på sparekontoen. Dette kan gi deg god motivasjon til å kutte i forbruket og spare mer.
Handelsbankens privatrådgiver Salsabil Saaliti
Privatrådgiver Salsabil Saaliti ved Handelsbanken Majorstuen.
Kvinner slapper av i en hengekøye

Prøv sparekalkulatoren

I sparekalkulatoren kan du regne ut hvor mye sparingen din kan vokse over tid med ulik avkastning. Selv små summer kan vokse seg store over tid. 
Mennesker smiler i møte

Dette er sparerådgivning

Sparerådgivning er en samtale der vi ser på hva som påvirker økonomien din, som inntekter, utgifter, bolig og annet. Sammen lager vi en spareplan for å påvirke din fremtidige økonomi.

Les flere relaterte artikler

2. desember 2024

EPSI Spare- og investering 2024: Best blant bankene

Kron og Nordnet topper listen, men Handelsbanken er hele ti poeng foran våre største konkurrenter.

Best blant bankene på sparing og investering
Ballonger i forskjellige farger
7. november 2024

Holder renten uendret: – Norges Bank har ikke dårlig tid

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Førjulsgave med rentekutt blir det trolig heller ikke i desember.

Renten holdes uendret
Norges bank hovedinngang
9. oktober 2024

Legg den beste strategien for sparingen din

Sjefstrateg Halfdan Grangård mener det er to ting som er avgjørende for hvordan du bør investere.

Ekspertens beste råd for å få mest ut av sparepengene
Halfdan Grangård
3. oktober 2024

Derfor bør du spare i fond selv om du har boliglån

Plasseringsekspert Marita Leine forklarer at du kan gå glipp av mye penger ved å vente med sparingen til du har nedbetalt større deler av gjelden.

Få ekspertens beste tips til smart sparing
Mann sitter ved en datamaskin og tenker