Handelsbankens kontor på TjuvholmenHandelsbankens kontor på Tjuvholmen

Spådommer i usikre tider

Sentralbanksjefen har nylig varslet en styringsrente på 3,75 prosent ved utgangen av dette året, som innebærer i alt tre rentekutt. Flere økonomer – oss i Handelsbanken inkludert – har landet på samme konklusjon. Mens SSB skiller seg ut med en prognose på fem kutt. 

Men hva vil egentlig skje med rentene fremover, boligprisene, eller husholdningenes kjøpekraft? Det er det ingen som kan si med sikkerhet.

Hvis jeg kunne spå økonomien perfekt, ville jeg ikke skrevet dette – jeg hadde heller bodd på min egen private stillehavsøy. Og hatt Bill Gates som min private butler. Bare for moro skyld. Nettopp fordi jeg da hadde en unik innsikt som hadde latt meg plukke penger på gaten. I realiteten er det ikke sånn. Det vi økonomer og analytikere derimot kan gjøre, er å tolke ny informasjon og sette den i en kontekst. Hva vil de siste nyhetene ha å si for renteutsiktene fremover?  

Selv roboter og KI sliter

En KI-robot spådde i fjor vår tre rentekutt for 2024, som var mer enn det ene kuttet vi i Handelsbanken spådde på samme tid. Resultatet ble som kjent null rentekutt. Roboten må få svare for seg selv. Men den var matet med forutsetninger som viste seg å ikke holde. Når det er sagt, er jeg stor tilhenger av AI for å effektivisere arbeid med koding, dataanalyse og rapporter. Men teknologien gir altså ingen garanti for presise prognoser. 

Norges Bank, med sine enorme ressurser, er heller ikke bedre. De siste års rentebaner viser hvor krevende det er å spå fremtiden. Sentralbanken bør derfor vurderes ut fra måloppnåelse, ikke prognoser. Den har levert godt: Inflasjonen nærmer seg målet. Og selv om arbeidsledigheten har økt noe, er den fremdeles lavere enn i forkant av pandemien. 

Justeringer i rentebanen: Hva kan vi forvente?

Fremover vil Norges rentebane sannsynligvis justeres flere ganger, ettersom økonomiske forhold endrer seg. Og vi sjeføkonomer og analytikere vil løpende forsøke å oppdatere dere kunder om hvordan ny informasjon vil endre nettopp renteutsiktene.

Men akkurat hva som kommer til å skje gjennom 2025, er altfor tidlig å si – særlig med Trump tilbake som president i USA. 

Krystallkule
Rentebanen er Norges Banks spådom om hvordan renten vil utvikle seg over tid.

"Hvis jeg kunne spå økonomien perfekt, ville jeg ikke skrevet dette – jeg hadde heller bodd på min egen private stillehavsøy."

Sjefsøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov
Av Marius Gonsholt Hov, sjefsøkonom i Handelsbanken.

Les flere relaterte artikler

7. april 2025

Aksjemarkedene har falt kraftig

De siste dagene har verdens aksjemarkeder falt kraftig som følge av økte tollsatser på import til USA. Her kan du lese om hva du bør tenke på når det er større svingninger i aksjemarkedet.

Gjør dette når det er uro i markedene
Digital fremstilling av børs og verden
28. mars 2025

Blir det rentekutt i år?

Norges Bank besluttet torsdag 27. mars å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dette tror Handelsbankens makroteam om rentekutt i år.

Renten holdes uendret
Norges Bank inngang
21. mars 2025

Færre rentekutt, men fortsatt sterk boligprisvekst

Handelsbankens makroteam er i dag ute med årets første Eiendomsrapport. Her er de viktigste poengene fra rapporten.

Les årets første Eiendomsrapport
Oslobukta
5. mars 2025

Forventer et sterkt boligår

– Budskapet er klart: Vi ser en pågående, svært sterk prisvekst i det norske boligmarkedet, sier Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

Boligprisene fortsetter å stige
Moderne bygning