Hovedinngangen til Norges BankHovedinngangen til Norges Bank

Slik kan styringsrenten bli i 2025

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men varsler tre rentekutt i 2025. Her er de viktigste endringene for styringsrenten fremover.

– Norges Bank er fremdeles tydelig på at renten skal ned i mars. Men det blir litt færre rentekutt videre fremover. Det går rett og slett bedre i norsk økonomi så vi trenger ikke kutte renten i fullt samme tempo som tidligere varslet, sier makroøkonom Karine Alsvik.

På hovedmøtene i mars, juni, september og desember legger Norges Bank frem en ny Pengepolitisk rapport med oppdatert rentebane. Denne rentebanen er en prognose for styringsrenten fremover, men ikke en fast plan. Den kan altså justeres dersom økonomiske forhold endrer seg.

De viktigste endringene i den siste rentebanen: 

  • Prisveksten på varer og tjenester (inflasjonen) forsetter å avta, og er i tråd med forventningene til Norges Bank. I tillegg forventer Norges Bank at lønnveksten blir noe lavere enn tidligere antatt. Dette trekker i retning av lavere styringsrente fremover. 
  • Forventningene til styringsrentene hos våre handelspartnere har steget siden sist og trekker renteforventningen opp her hjemme også. Dette gir en isolert sett høyere styringsrente.
  • Kronekursen har vært noe svakere enn Norges Bank anslo, men forskjellen har vært liten den siste måneden. Dette påvirket rentebanen i liten grad, kun smått oppover. 
  • Men aktiviteten i norsk økonomi har vært høyere enn Norges Bank har sett for seg, og de tror også at den underliggende etterspørselen vil holde seg mer oppe i tiden fremover. Dette var den største driveren til høyere rentebane. 

Resultatet er at Norges Bank nå justerer rentebanen opp noe som innebærer ett mindre kutt i 2025 enn Norges Bank så for seg i september. Selv om færre rentekutt enn tidligere antatt for noen kan oppleves som mindre positivt, bør man samtidig huske bakgrunnen for dette. 

– Arbeidsmarkedet er stabilt, vi opplever høy lønnsvekst, og med nedgang i prisveksten ligger det til rette for positiv reallønnsvekst også videre fremover. Dette betyr at lønningene til nordmenn er forventet at stiger mer enn prisene på varer og tjenester. Bedriftene rapporterer også om nokså god vekst og offentlig etterspørsel bidrar til å holde aktiviteten oppe videre fremover. Alt i alt står norsk økonomi relativt sterkt, og derfor er det ikke behov for like mange rentekutt. Renten er tross alt et virkemiddel, ikke et mål i seg selv, sier Alsvik. 

Disse grepene kan du gjøre selv 

– Norges Bank har gitt noen signaler i siste rentemøte om at første rentekutt kan komme i mars 2025. Samtidig skal man selvsagt huske på at det kan komme endringer. Så det er ingen garanti, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Handelsbanken.  

Og med usikkerhet om når renten skal ned, kan det være grep du kan ta om egen økonomi selv om du ønsker mer å rutte med mens du venter på det første rentekuttet: redusere egne kostnader, bygge buffer eller spare langsiktig.  

– Samtidig er det viktig å huske på at vi ikke skal tilbake til det rentenivået vi var på for et par år siden, med uvanlig lav rente. Det er grunn til å tro at boliglånsrenten vil være på et høyere nivå fremover, til tross for rentekutt. Norges Bank forventer i sine prognoser at en gjennomsnittlig boliglånsrente vil avta fra 5,6 prosent i dag til i underkant av 4,5 prosent i 2027, sier Olsen.  

Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken
Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken
Thea Olsen, forbrukerøkonom i Handelsbanken
Thea Olsen, forbrukerøkonom i Handelsbanken

Les flere relaterte artikler

10. april 2025

Markedskommentar 10. april

I Handelsbankens siste markedsoppdatering gir sjeføkonom Marius Gonsholt Hov og sjefstrateg Halfdan Grangård en gjennomgang av de siste ukers hendelser og hvordan de påvirker finansmarkedene.

Markedskommentar 10. april
Halfdan Grangård
10. april 2025

Bli kjent med rentefond

Rentefond kan være et godt alternativ når du ønsker litt høyere avkastning, uten de store svingningene som kombinasjonsfond og aksjefond kan ha. Hva bør du tenke på når du velger fond?

Dette er hva du trenger å vite om rentefond
Kvinne følger med på pcen med en kopp i hånden
9. april 2025

Hvilket fond skal jeg velge? En enkel guide for nybegynnere

Mange synes det er vanskelig å velge fond. Her er en liste med ting du kan tenke på før du velger fond.

Hvilket fond skal jeg velge?
Support  - Handelsbanken.se
7. april 2025

Aksjemarkedene har falt kraftig

De siste dagene har verdens aksjemarkeder falt kraftig som følge av økte tollsatser på import til USA. Her kan du lese om hva du bør tenke på når det er større svingninger i aksjemarkedet.

Gjør dette når det er uro i markedene
Digital fremstilling av børs og verden