Moderne bygningModerne bygning

Risiko for færre rentekutt

Norges Bank har indikert tre kutt i år - med mulighet for et fjerde. Nå henger det fjerde rentekuttet i en tynn tråd, ifølge Handelsbankens makroteam.  

– Vår vurdering er at dersom Norges Bank hadde lagt frem nye prognoser ved rentemøtet i januar, ville rentebanen sannsynligvis blitt justert litt opp. Så langt har Norges Bank signalisert tre rentekutt i år, med mulighet for et fjerde. Dette fjerde kuttet fremstår nå som mindre sannsynlig. Vi tror fremdeles vi får tre rentekutt i år.  Men det er en risiko for at det kan bli enda færre, sier Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken. 

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men sier at de mest sannsynlig setter styringsrenten ned i mars. Siden rentetoppen ble nådd i desember 2023 har det vært spekulert i om når renten vil settes ned igjen. Forbrukerøkonom i Handelsbanken, Thea Olsen, forstår at flere begynner å bli utålmodige: 

– Det har vært snakk om rentekutt i lengre tid nå, men så har de uteblitt. Mange er nok «skuffet» over at kuttene ikke kommer, men uendret styringsrente på 4,5 prosent var som forventet. Når det er sagt, gir Norges Bank indikasjoner på at det trolig kommer et rentekutt i mars. Jeg tenker likevel det er fornuftig å huske på at dette ikke ensbetydende med at det faktisk blir et rentekutt, sier Thea Olsen. 

Ifølge Olsen bør man aldri i privatøkonomien ta høyde for, eller forberede seg på, at det kommer rentekutt, men tilpasse seg den økonomiske tilværelsen man er i med det rentenivået som er.  

– Prognoser er prognoser. Det er ingen fasit, og derfor heller ingen garanti. Vi lever i en tid med høyere renter enn normalt, og mange boliglånstakere drømmer om er en lavere rente. Men jeg tror det er viktig å være forberedt på at vi kan bli værende på rundt dette rentenivået i tiden fremover, sier Olsen.  

Færre rentekutt 

Møtet i januar var et mellomliggende møte. Det vil si at at Norges Bank ikke kommer med oppdaterte prognoser. Likevel er det flere forhold Alsvik mener taler for færre rentekutt enn det Norges Bank signaliserte i desember:  

– Hvis vi ser på situasjonen i dag så har nedgangen i kjerneinflasjonen flatet ut og arbeidsledigheten holder seg lav og stabil. Samtidig er kronekursen svakere enn Norges bank har sett for seg og det forventes færre rentekutt blant våre handelspartnere.  

Disse grepene kan du gjøre selv  

Det er usikkerhet om når og hvor mye styringsrenten skal ned. Da er det viktig å huske på at det er flere grep man selv kan ta om egen økonomi dersom man ønsker mer penger til overs:

– Først og fremst kan det være fornuftig å sette opp et budsjett. Et budsjett gir en god oversikt over inntekter og utgifter, og på den måten også bedre forutsetninger til å kunne redusere egne kostnader. Ta en gjennomgang av alle utgifter man har i løpet av en måned og se om det er mulighet for kutt. Denne jobben er helt klart tyngst de første gangene dette gjøres, men når man har et budsjett på plass og man får en god oversikt, blir jobben med å kutte i kostnader enklere for hver gang, sier Olsen. 

Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken
Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken
Thea Olsen, forbrukerøkonom i Handelsbanken.
Thea Olsen, forbrukerøkonom i Handelsbanken.

Les flere relaterte artikler

10. april 2025

Markedskommentar 10. april

I Handelsbankens siste markedsoppdatering gir sjeføkonom Marius Gonsholt Hov og sjefstrateg Halfdan Grangård en gjennomgang av de siste ukers hendelser og hvordan de påvirker finansmarkedene.

Markedskommentar 10. april
Halfdan Grangård
10. april 2025

Bli kjent med rentefond

Rentefond kan være et godt alternativ når du ønsker litt høyere avkastning, uten de store svingningene som kombinasjonsfond og aksjefond kan ha. Hva bør du tenke på når du velger fond?

Dette er hva du trenger å vite om rentefond
Kvinne følger med på pcen med en kopp i hånden
9. april 2025

Hvilket fond skal jeg velge? En enkel guide for nybegynnere

Mange synes det er vanskelig å velge fond. Her er en liste med ting du kan tenke på før du velger fond.

Hvilket fond skal jeg velge?
Support  - Handelsbanken.se
7. april 2025

Aksjemarkedene har falt kraftig

De siste dagene har verdens aksjemarkeder falt kraftig som følge av økte tollsatser på import til USA. Her kan du lese om hva du bør tenke på når det er større svingninger i aksjemarkedet.

Gjør dette når det er uro i markedene
Digital fremstilling av børs og verden