Havnen i OsloHavnen i Oslo

I ly av stormen - Konjunkturrapport 1/2025

  • De verste handelsspenningene har avtatt, men mye skade er allerede skjedd
  • Samtidig blir norsk økonomi relativt lite rammet
  • Vi tror fortsatt Norges Bank vil sette renten ned i september
  • Nytt oppsving i boligmarkedet, og sterkere norsk krone i sikte

Globalt bakteppe

Til tross for en nylig nedtrapping av handelskonflikten konkluderer vi med at skaden er skjedd, og vi venter svakere global vekst og svakere arbeidsmarkeder fremover. Tollene ser ut til å forbli relativt høye, noe som gir en direkte negativ effekt på BNP og bidrar til økt usikkerhet. I USA bidrar handelskrigen til høyere inflasjon, mens svakere etterspørsel i Europa trolig vil virke dempende på prisveksten – selv om dette også er usikkert. I denne sammenhengen forventer vi i utgangspunktet at den amerikanske sentralbanken vil vente til september før den gjenopptar forsiktige rentekutt, mens ESB antas å fortsette med å kutte styringsrenten på sine kommende møter.

Robuste vekstutsikter for norsk økonomi

Norsk økonomi blir trolig lite direkte rammet av handelskonfliktene. Veksten i norsk økonomi har tatt seg opp, og vil trolig holde seg nær trend i årene fremover. Vi tror fortsatt at arbeidsledigheten vil kunne stabilisere seg i underkant av førpandemiske nivåer. Samtidig forblir pris- og lønnspresset sterkt, og Norges Bank har neppe hastverk med å sette ned renten. Vi tror fortsatt det første rentekuttet kommer i september, og at dette er det eneste rentekuttet vi vil se i år. På mer mellomlang sikt ser vi for oss at styringsrenten avtar gradvis til 3,25 prosent.

Bråstopp for bruktboligprisene? Neppe!

Etter at det varslede rentekuttet i mars ble avlyst, har boligmarkedet gått inn i en ny fase. De sesongjusterte prisene har i stor grad flatet ut de siste månedene, og vi venter at utviklingen vil forbli stabil også i nærmeste framtid. Men vi venter fortsatt rentekutt fra september, og øvrige drivkrefter i boligmarkedet er fremdeles sterke. Vi ser for oss et fornyet oppsving i de sesongjusterte boligprisene utover høsten og videre gjennom prognoseperioden.

Flat verdiutvikling for næringseiendom

Avkstningskravet for de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo har lenge ligget stabilt på 4,75 prosent, i følge Akershus Eiendom. Som følge av høyere lange renter har vi lenge vurdert det som sannsynlig at avkastningskravet vil øke med 25 basispunkter i store norske byer. Selv om vi har nedjustert prognosen for lange renter noe siden sist, innebærer det fremdeles et lavt yield-gap sett i historisk sammenheng, og vi mener markedet ikke fullt ut har priset inn det høyere rentenivået. Høye renter og moderat utvikling i leieprisene gir utsikter for en flat verdiutvikling for næringseiendom.

Norske lange renter forblir høye

Sentralbankene forventes samlet sett å kutte styringsrentene videre i 2025, men ulike effekter fra handelskonfliktene innebærer at den amerikanske sentralbanken vil, i likhet med Norges Bank, holde noe mer tilbake med rentekutt i år, sammenlignet med ESB og BoE. Til tross for økt usikkerhet i finansmarkedene har estimerte terminpremier på lange renter steget. Høyere premier demper effekten av rentekutt fra sentralbankene, og vi venter at denne effekten vil også bidra til at lange norske renter holder seg på høyere nivåer enn det vi i gjennomsnitt har sett de siste ti årene.

Et comeback for den norske kronen?

Etter Liberation Day den 2. april har den norske kronen hentet inn nesten halvparten av svekkelsen mot euroen og er nå uendret mot dollaren. Vårt hovedscenario er at usikkerheten rundt internasjonale handelsforhold gradvis avtar og at risikoviljen i finansmarkedene bedres, noe som samlet skaper gode forutsetninger for en ytterligere appresiering av den norske kronen. Samtidig vil gjennomsnittlige globale tollsatser bli høyere enn tidligere, og nye forstyrrelser på veien mot nedtrapping i handelsspenninger kan ikke utelukkes. I tillegg kan den brede svekkelsen i den amerikanske dollaren etter at den nye amerikanske administrasjonen tok over i januar ha endret drivkreftene i valutamarkedene, og skapt et nytt bakteppe for kronekursen.
Sjefsøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov
Marius Gonsholt Hov, sjefsøkonom i Handelsbanken.
Makroøkonom i Handelsbanken, Karine Alsvik Nelson
Karine Alsvik Nelson, makroøkonom i Handelsbanken.
Rente- og valutastrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen
Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken

Les flere relaterte artikler

10. april 2025

Siste markedsoppdatering

I Handelsbankens siste markedsoppdatering gir sjeføkonom Marius Gonsholt Hov og sjefstrateg Halfdan Grangård en gjennomgang av de siste ukers hendelser og hvordan de påvirker finansmarkedene.

Markedskommentar 10. april
Sjefstrateg i Handelsbanken, Halfdan Grangård
7. april 2025

Aksjemarkedene har falt kraftig

De siste dagene har verdens aksjemarkeder falt kraftig som følge av økte tollsatser på import til USA. Her kan du lese om hva du bør tenke på når det er større svingninger i aksjemarkedet.

Gjør dette når det er uro i markedene
Digital fremstilling av børs og verden
28. mars 2025

Blir det rentekutt i år?

Norges Bank besluttet torsdag 27. mars å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dette tror Handelsbankens makroteam om rentekutt i år.

Renten holdes uendret
Norges Bank inngang
21. mars 2025

Færre rentekutt, men fortsatt sterk boligprisvekst

Handelsbankens makroteam er i dag ute med årets første Eiendomsrapport. Her er de viktigste poengene fra rapporten.

Les årets første Eiendomsrapport
Oslobukta