Kvinne sitter i en stol på hyttenKvinne sitter i en stol på hytten

Hva bør familien tenke på ved overføring av verdier til neste generasjon?

Å overføre verdier som bolig, fritidsbolig, aksjer eller annen formue til neste generasjon er en beslutning som kan få store økonomiske, juridiske og familiære konsekvenser. God planlegging er smart, og hvorfor ikke bruke ferietiden til å tenke over dette?

Mange opplever at det er krevende å overføre verdier til neste generasjon. Ikke bare kan det være vanskelig å gi fra seg de verdiene man har brukt store deler av livet for å bygge opp, men mange sliter også med å finne tid til å til å vurdere hvordan dette kan gjøres på best mulig måte. 

Ingen familier er like og det finnes derfor ikke én oppskrift for når og hvordan gjennomføre et generasjonsskifte. Men, det er flere vurderingstemaer som går igjen i de ulike familiene og nedenfor kan du lese mer om noe av det som er smart å tenke på.

1. Avklar familiens mål og ønsker

Først og fremst bør familien ha en åpen dialog om hva man ønsker å oppnå. Spørsmål man bør tenke gjennom kan være:

  • Når er rett tidspunkt sett i lys av både foreldre og barnas ønsker og livssituasjon?
  • De fleste ønsker å likebehandle barna. Hvordan skal dette gjennomføres når verdiene primært består av bolig, fritidsbolig, virksomhet og aksjer? 
  • Hva med det barna arver, skal det eies i sameie eller skal barna arve ulike formuesobjekter, og vil det skape grobunn for diskusjoner hvis barna eier formuesobjekter sammen? I mange tilfeller er søsken ulike både hva gjelder økonomi og risikoprofil. Da kan det kanskje være fornuftig å tilrettelegge for at det barna mottar eies alene, helt uavhengig av hverandre. 
  • Hvem er best egnet til å videreføre en virksomhet og hvem er mest interessert i å beholde hytta?
  • Og hvis dere lander på at det er fornuftig med et generasjonsskifte, skal det skje som gave, forskudd på arv eller ved helt eller delvis kjøp og salg?

2. Skatt, avgift og eierstruktur – unngå overraskelser 

Det er umulig å komme unna skatt og avgift ved et generasjonsskifte. Og det gjelder selv om arveavgiften som gjaldt frem til 2014 nå er avskaffet. Selve overføringen til barna kan skje skatte-og avgiftsfritt, men ulike formuesobjekter kan gi ulike skattemessige konsekvenser ved en overføring til neste generasjon. 

Eksempler på dette er: 

Av Per-Ole Hegdahl og Sara Kaldvatsvik Storvik, skatteadvokater i Handelsbanken.
Per-Ole Hegdahl og Sara Kaldvatsvik Storvik, skatteeksperter i Handelsbanken.

3. Testament og fremtidsfullmakt

Både fremtidsfullmakt og testament er dokumenter som bør vurderes opprettet.  Det samme gjelder for neste generasjon for å sikre at verdiene som er skapt beholdes i familien. 

Du tenker kanskje at en fremtidsfullmakt kan jeg opprette senere, når jeg begynner å bli gammel. Men hva om du utsettes for en ulykke når du sykler hjem fra jobb eller at du blir påkjørt i alpinbakken og blir så skadet at du ikke kan ivareta dine egne interesser? Ønsker du at ektefelle, samboer eller barn skal ivareta dine personlige og økonomiske rettigheter hvis du ikke lenger er i stand til å gjøre det selv må du opprette en fremtidsfullmakt. I motsatt fall risikerer du at Statsforvalteren legger en «klam hånd» over din økonomi i resten av din levetid.

Den dagen du går bort kommer arveloven til anvendelse. Arveloven har gode og gjennomtenkte regler for hvem som gis rett til å sitte i uskifte og for hvem som tar arv etter deg. Men har dere som foreldre meninger om hvem som skal arve hva, eller om arvede midler skal være særeie, må det bestemmes i et testament. 

I alt for mange saker har vi eksempler på at arv skaper konflikter. Ofte så handler ikke dette om at barna er grådige. Arvekonflikter kan like gjerne oppstå fordi barna har ulike forventninger om hva de skal arve, basert på noe de mener å ha hørt eller fått forståelse for. Med et testament som er gjennomtenkt vil du kanskje bidra til å unngå konflikter. I tillegg kan du vurdere å bestemme at det som er arv etter deg skal være mottakers særeie. Riktignok finnes det regler om skjevdeling hvis en av dine barn skulle gifte seg for deretter å skilles, men beste måten å sikre at det som er arv etter deg også forblir i familien (i rett nedstigende linje) er å opprette et testament og bestemme at arven skal være mottakers særeie. 

Les flere relaterte artikler

17. juni 2025

Feriebudsjettet 2025: Kronen mer stabil enn mange tror

Mange nordmenn bekymrer seg for en svak krone før sommerferien, men utviklingen viser at valutabildet er langt mer stabilt enn antatt.

Mulighet for sterkere krone gjennom sommeren
Par på seilbåt
12. juni 2025

Inside man

Personer med opplysninger om sentrale rutiner og tilgang til interne systemer kan bli misbrukt av kriminelle.

Den skjulte trusselen: insidere
PC med hengelås
12. juni 2025

Svindlere tar ikke ferie - gjør du?

Ferie betyr avslapning – men også økt risiko for digitale svindler. Her er noen gode råd for en tryggere reise.

Hold deg digitalt trygg på ferie
Kvinne og mann på sykkel
4. juni 2025

Flat boligprisutvikling i mai

Tall fra Eiendom Norges boligprisstatistikk viser at boligprisene steg med 0,2 prosent i mai. Dette tror Handelsbankens makroteam om boligprisene fremover.

Tips til deg som skal selge eller kjøpe bolig
Bygninger i Oslo