Å overføre verdier som bolig, fritidsbolig, aksjer eller annen formue til neste generasjon er en beslutning som kan få store økonomiske, juridiske og familiære konsekvenser. God planlegging er smart, og hvorfor ikke bruke ferietiden til å tenke over dette?
Mange opplever at det er krevende å overføre verdier til neste generasjon. Ikke bare kan det være vanskelig å gi fra seg de verdiene man har brukt store deler av livet for å bygge opp, men mange sliter også med å finne tid til å til å vurdere hvordan dette kan gjøres på best mulig måte.
Ingen familier er like og det finnes derfor ikke én oppskrift for når og hvordan gjennomføre et generasjonsskifte. Men, det er flere vurderingstemaer som går igjen i de ulike familiene og nedenfor kan du lese mer om noe av det som er smart å tenke på.
1. Avklar familiens mål og ønsker
Først og fremst bør familien ha en åpen dialog om hva man ønsker å oppnå. Spørsmål man bør tenke gjennom kan være:
- Når er rett tidspunkt sett i lys av både foreldre og barnas ønsker og livssituasjon?
- De fleste ønsker å likebehandle barna. Hvordan skal dette gjennomføres når verdiene primært består av bolig, fritidsbolig, virksomhet og aksjer?
- Hva med det barna arver, skal det eies i sameie eller skal barna arve ulike formuesobjekter, og vil det skape grobunn for diskusjoner hvis barna eier formuesobjekter sammen? I mange tilfeller er søsken ulike både hva gjelder økonomi og risikoprofil. Da kan det kanskje være fornuftig å tilrettelegge for at det barna mottar eies alene, helt uavhengig av hverandre.
- Hvem er best egnet til å videreføre en virksomhet og hvem er mest interessert i å beholde hytta?
- Og hvis dere lander på at det er fornuftig med et generasjonsskifte, skal det skje som gave, forskudd på arv eller ved helt eller delvis kjøp og salg?
2. Skatt, avgift og eierstruktur – unngå overraskelser
Det er umulig å komme unna skatt og avgift ved et generasjonsskifte. Og det gjelder selv om arveavgiften som gjaldt frem til 2014 nå er avskaffet. Selve overføringen til barna kan skje skatte-og avgiftsfritt, men ulike formuesobjekter kan gi ulike skattemessige konsekvenser ved en overføring til neste generasjon.
Eksempler på dette er: