Mange nordmenn bekymrer seg for en svak krone før sommerferien, men utviklingen viser at valutabildet er langt mer stabilt enn antatt. Faktisk kan kronen ende opp med å styrke seg ytterligere gjennom sommermånedene, slik at ferien i Frankrike, eller i USA, blir billigere enn i fjor og året før der. For Storbritannia forventes valutakursen å ligge omtrent på samme nivå som de to foregående somrene.
«Kronesvekkelsen spiser opp feriebudsjettet», er blitt en gjenganger i norsk sommerjournalistikk. Men ser man på utviklingen i et litt lengre perspektiv, er bildet mindre dramatisk enn overskriftene tilsier. Kronen er i skrivende stund noe sterkere mot euroen enn snittet de siste to årene, og mot dollaren har den styrket seg med rundt fire prosent sammenlignet med starten av sommeren i fjor.
Ved inngangen til sommeren de to foregående årene lå kronekursen mot euroen omtrent på dagens nivå, på 11,50. Siden fallet i kronekursen mot slutten av 2022 og inn i 2023, har kronen i stor grad dermed stabilisert seg, også når vi justerer for prisutviklingen i andre land – det vi kaller realvalutakursen eller kjøpekraften til nordmenn i utlandet.
Stabilisering og mulighet for sterkere krone gjennom sommeren
Denne sommeren peker imidlertid flere forhold i retning av at kronen kan få ny støtte. Valutamarkedet har de siste årene vært preget av skepsis til mindre valutaer, men denne holdningen kan være i ferd med å snu. Norge har høy sysselsetting, lav gjeld og store valutareserver. Det gjør oss attraktive selv når usikkerheten i markedene tidvis er store.
Siden «Liberation Day» den 2. april har den norske kronen tatt tilbake fire femtedeler av fallet mot euroen, samtidig som den har styrket seg videre mot den amerikanske dollaren. Dette markerer et forsiktig comeback for kronen, etter en lang periode preget av global usikkerhet knyttet til handelsspenninger og global konjunktur. Drivere som fremdeles høy norsk styringsrente gjennom sommeren, sterk handelsbalanse og solide statsfinanser har bidratt til at internasjonale investorer i økende grad ser mot Norge som et attraktivt alternativ, til tross for perioder med oppblomstring av uro.
Dollaren svekkes – kronen vinner terreng
I USA har økonomisk og politisk usikkerhet svekket dollaren på bred basis. Lavere vekstutsikter og økende statsgjeld bidrar til at investorer i større grad vurderer alternative markeder. Dersom trenden fra tidlig i vår fortsetter, kan kronen gradvis styrke seg gjennom sommeren. Norges Bank har signalisert en høyere rente enn Den europeiske sentralbanken, noe som gir støtte til valutakursen.
Hva betyr dette for ferieplanene?
I denne sammenhengen er det verdt å merke seg at kronen har styrket seg mot valutaer i andre råvareeksponerte økonomier – som australske og nyzealandske dollar. Selv om disse landene blir mer prisgunstige for norske turister, vil likevel reisekostnadene, særlig knyttet til lange flyreiser, gjøre at slike destinasjoner fortsatt er relativt dyre totalt sett – selv med en svakere nominell og reell valutakurs.
Sterkere kronekurs denne sommeren enn i 2023 og 2024?
Dagens eurokurs på 11,50 er høy, men langt fra et rekordnivå. Kursen er derimot nær gjennomsnittet for sommermånedene både i 2023 og 2024. Prisveksten i europeiske ferieland har avtatt det siste året, noe som gjør den faktiske kjøpekraften til nordmenn bedre enn mange tror. Samtidig er det realistisk å håpe at eurokursen nærmer seg 11,30 igjen – kanskje enda lavere i perioder i løpet av sommeren.