Veien til den første boligen din

Drømmer du om å kjøpe din aller første bolig? Eller kanskje du snart er ferdig med jusstudiene og ønsker å kjøpe din første bolig når du har fått deg fast jobb? Da er det noen ting det kan være lurt å tenke på først.
Kvinna står i köket och planerar. Ett smart beslut.

Som studentmedlem i Juristforbundet får du ekstra gode priser i en annerledes bank med svært fornøyde kunder. Mange studenter ønsker å nå boligdrømmen enten mens de studerer eller rett etter at de har fått fast jobb.

Men hva kan det være lurt å tenke på aller først? 

Involver banken tidlig 

Uavhengig om du ønsker å kjøpe bolig mens du er student, eller om du planlegger å kjøpe den første boligen når du blir ferdig med studiene, kan det være smart å involvere banken tidlig. 

Mange jusstudenter signerer en arbeidskontrakt allerede før de er ferdige med studiene. Når du har signert kontrakten kan det være lurt å snakke med banken din om det kan være grunnlag for finansieringsbevis, eller for å få noen gode råd på veien for å kunne kjøpe den første boligen. 

Så mye trenger du i egenkapital 

For å kjøpe en bolig må du ha 15 % egenkapital. Hvis du skal låne maksimalt på en bolig, kan du låne inntil 85% av boligens verdi. Men de siste 15 % må du dekke selv. Husk også at du må dekke omkostningene selv. Det kommer i tillegg til egenkapitalen du skal betale for selve boligen. Kjøper du selveierbolig, får du omkostninger på 2,5 % av kjøpesummen som dokumentavgift til staten. Omkostningene er oftere mye lavere for blant annet borettslagsleiligheter. 

For mange unge kan det være krevende å spare opp nok egenkapital for å kjøpe seg bolig. Mange får hjelp fra foreldrene i form av forskudd på arv eller gave. Men husk at foreldre også kan stille med tilleggssikkerhet i egen bolig for å hjelpe til med å dekke egenkapitalkravet. 

Så mye kan du låne 

Din samlede gjeld kan ifølge utlånsforskriften ikke være høyere enn fem ganger brutto inntekt. Hvis du ganger årsinntekten din med fem og trekker fra din samlede eksisterende gjeld, finner du ut hvor mye du kan låne av banken til den første boligen. I den samlede gjelden inngår også studielånet og annen gjeld du har tatt opp. Før du tar kontakt med banken, kan det være lurt å samle dokumentasjon som bidrar til å gi et tydelig bilde av din gjelds- og inntektssituasjon. 

Husk at eventuelle felleskostnader og fellesgjeld på boligen også kan påvirke hvor mye du kan låne fra banken. Kostnader og størrelsen på fellesgjelden finner du mer informasjon om i salgsoppgaven for boligen du ønsker å kjøpe. 

 … og dette må økonomien din tåle 

Renten er kostnaden for å låne penger. Øker renten på boliglånet ditt, kan det bety mange tusen kroner ekstra i årlige rentekostnader. Hovedregelen er at økonomien din skal tåle at renten stiger med inntil tre prosentpoeng, og at du fortsatt skal klare å betjene lånet.


Det kan være mulig å kjøpe bolig som student

Ikon med drömmande moln

Oppfyller du ikke de vanlige kravene for å kjøpe bolig som er nevnt over, kan det likevel finnes muligheter for å sikre seg førstegangsboligen som student. Det kan være lurt å ta et møte med bankrådgiveren din, slik at dere kan se på hvilke muligheter som finnes. Noen realiserer for eksempel boligdrømmen med å få med foreldrene sine som medlånetakere for boliglånet sitt. Det er viktig at boliglånet står i stil til den fremtidige inntekten din når du er ferdig med studiene. Banken kan hjelpe deg med å legge en plan for hvordan du skal nå boligdrømmen din.

Priseksempel for boliglån t.o.m. 33 år

Nom. rente 5,19 %. Eff. rente 4,94 %. 2 mill. o/ 25 år. Terminbeløp kr 11 960. Kostnad kr 1 587 593. Totalt kr 3 587 593. Forutsetter 1.prioritets pant innenfor 75 % av boligens verdi. 

Du kan sammenlikne våre priser med priser fra andre selskaper på