Mann og kvinne står på kjøkkenet

Boliglånsguide

1. Hva koster lånet?

For å finne ut hvor mye du kan låne er det flere forhold som spiller inn, som for eksempel krav til egenkapital og betalingsevne. Sammen med rådgiveren din finner du enklest svar på hvor mye du kan låne. Ønsker du å regne på hvor mye lånet koster deg, kan du teste  lånekalkulatoren Åpnes i nytt vindu.

Betalingsevne 

Sammen med rådgiveren din ser dere på inntekten din opp mot de faste utgiftene og økonomiske forpliktelsene du har. Da får dere en oversikt over hvor mye du har igjen hver måned til å betale ned på et lån. I gjennomgangen tar vi høyde for utgifter til mat og drikke, klær og personlig forbruk – og helst litt til sparing.

Rådgiveren din er pålagt å sørge for at du ikke låner mer enn du klarer, og vil derfor også se på hvordan økonomien din påvirkes ved eventuelle renteøkninger.

I noen tilfeller kan det være ønskelig eller nødvendig med en medlåntaker på lånet, typisk om du har variabel inntekt. Dette innebærer at personen som stiller som medlåntaker har like mye ansvar som deg for hele lånet. I disse tilfellene hensyntar vi både din og medlåntakers økonomi.

Egenkapital 

Myndighetene krever at du må ha minst 10 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. For eksempel innebærer dette at du må ha minimum 400 000 kroner i egenkapital om boligen koster 4 000 000 kroner.

Ønsker du å låne mer fordi du ikke har nok egenkapital selv, kan rådgiveren din sammen med deg se på mulighetene for at for eksempel foreldrene dine kan stille deler av boligen sin som sikkerhet for lånet ditt. Dette kalles en realkausjon og innebærer at vi også må ta en gjennomgang av dine foreldres økonomi.

2. Må jeg ha finansieringsbevis?

Par ser på datamaskinen

Før du velger å legge inn et bud må du vite hvor mye du kan kjøpe for. Den delen av kjøpesummen som er lån må bekreftes i form av et finansieringsbevis. Finansieringsbeviset er gyldig i seks måneder og kan fornyes ved behov.

Merk deg at du ikke bør informere megleren om hvor mye du har til rådighet. Som regel holder det at du oppgir kontaktdetaljene til rådgiveren din, så vil megleren ta kontakt med vedkommende og bekrefte at du har finansieringen i orden. Rådgiveren din vil aldri opplyse om hvor mye du kan kjøpe for.

3. Tips til boligjakten

Å finne boligen du vil ha kan ta tid. Vi anbefaler at du setter deg inn i hvordan markedet fungerer der du vil bo, hvilken tilstand boligen er i og hva du må påregne av vedlikehold og oppgraderinger i årene som kommer.
Par er på visning

Spørsmålene du bør tenke over kan eksempelvis være om de siste boligene som er solgt i området har gått over eller under prisantydning, og hva kvadratmeterprisen ligger på. Du bør også lese salgsoppgaven nøye. Det kan spare deg for unødvendige overraskelser som kan koste deg dyrt. Se spesielt på tilstandsrapporten og egenerklæringen.

Legg også merke til energieffektiviteten, som er merket med bokstaver der A er best og G er dårligst. Husk at opptil 60-70 prosent av energikostnadene går til oppvarming av boligen. En energivennlig bolig gir lavere boutgifter.

Utnytt visningen(e) godt. Det kan være den eneste muligheten du får til å se og undersøke boligen før du bestemmer deg om du har lyst til å legge inn bud. Ta gjerne med deg noen som kan se på boligen sammen med deg og som kanskje ser ting du ikke ser.

4. Annuitetslån eller serielån?

Det som skiller lånetypene fra hverandre er hvordan du nedbetaler lånet, altså fordelingen mellom renter og avdrag gjennom lånets løpetid. Summen av renter, avdrag og termingebyr kaller vi for terminbeløp.

Annuitetslån

Du betaler ned lånet med like store beløp ved hver innbetaling, så lenge renten ikke endrer seg. I begynnelsen av låneperioden er avdragsdelen liten, mens andel renter er stor. Etter hvert som lånet nedbetales, blir det motsatt. Avdragsdelen stiger, mens rentedelen blir mindre. For mange er et annuitetslån enklere å betjene, særlig i en etableringsfase. Hvis du har to like store lån med samme nominelle rente og løpetid, vil terminbeløpene for et annuitetslån alltid være lavere i begynnelsen enn for et serielån. Mot slutten av løpetiden vil det være motsatt.

Serielån

Med serielån betaler du et fast avdrag i tillegg til rente ved hvert forfall. Andelen renter synker etter hvert som lånet nedbetales. Terminbeløpet reduseres derfor etter hver innbetaling. Med et serielån vil du raskere kunne bygge opp egenkapital i boligen din, forutsatt at nedbetalingstiden og lånebeløpet er det samme som ved et annuitetslån. 

Hvilken lån skal jeg velge?

Velger du et annuitetslån innebærer det at du betaler det samme terminbeløpet hver måned, så lenge renten ikke endrer seg. I starten utgjør terminbeløpet mest renter, men etter hvert som du betaler mer ned på lånet, blir avdragsbeløpene større og rentebeløpene mindre for hver innbetaling. 

Velger du et serielån innebærer det at du betaler et fast avdragsbeløp gjennom hele lånets løpetid, mens rentedelen reduseres etter hvert som lånet blir nedbetalt. Terminbeløpene på et serielån vil reduseres i lånets løpetid, så lenge renten ikke øker, og hvor mye du skal betale hver måned vil derfor variere. Hvis du skal tenke på den totale rentekostnaden knyttet til hele lånets løpetid, er serielån gunstigere enn annuitetslån.

Hvilken lånetype som passer for deg er helt avhengig av din økonomiske situasjon, siden det er fordeler og ulemper med begge lånetypene. Vi diskuterer gjerne med deg i et møte, slik at vi finner den løsningen som passer best for deg og økonomien din.

5. Flytende eller fast rente?

Flytende rente

Flytende rente betyr at renten følger rentenivået i markedet og svinger i takt med det. Renten vil endre seg i lånets løpetid, og dermed vil også terminbeløpene du betaler hver måned endre seg. Det er mulighet for avdragsfrihet og endringer i nedbetalingsplanen i lånets løpetid.

Fast rente

Fast rente betyr at renten på lånet holdes uendret i en avtalt periode, for eksempel i tre, fem, syv eller ti år. Dermed kan du sikre deg mot rentesvingninger i den avtalte perioden, og du vet nøyaktig hva du skal betale på lånet hver måned. Fastrentelån kan kombineres med rammelån og boliglån med flytende rente.

6. Nedbetaling av lånet

Leiligheter i en bygård

Når du overtar boligen og flytter inn i det nye hjemmet ditt, starter nedbetalingen av lånet. 

I lånedokumentene du har signert finner du nedbetalingsplanen som gir deg full oversikt over månedlige kostnader. Disse består av både avdrag og renter. Nedbetalingsplanen finner du også i nettbanken ved å trykke på lånenummeret i Min oversikt.

7. Forsikringer

Familie som lerHandelsbanken.se

Det kan være en god trygghet med livs- og/eller uføreforsikring. En livsforsikring sørger for at samboer/ektefelle kan unngå å måtte selge boligen om du faller fra. En uføreforsikring kan gi deg økonomisk handlerom til å jobbe redusert eller tilpasse boligen til din nye livssituasjon. 

Tenk også gjennom hvilke forsikringer du trenger når du flytter inn i din nye bolig, som innbo- og husforsikring. Rådgiveren din hjelper deg gjerne med å finne ut hva som passer best for deg.

Søk boliglån i Handelsbanken

Start gjerne søknaden din digitalt, så tar vi kontakt med deg når vi behandler søknaden din.

Priseksempel for grønt boliglån

Nom. rente fra 5,30 %, eff. rente 5,50 %. Annuitetslån kr 2 000 000 o/25 år. Terminbeløp kr 12 105 per md. Kostnad kr 1 634 202. Totalt kr 3 634 202. Forutsetter pant i bolig.