Leie bolig i høst?

Skal du leie bolig? Her er fem tips til deg som skal ut på leiemarkedet, enten det er for første gang eller du har leid bolig tidligere.
Kvinna står i köket och planerar. Ett smart beslut.

1. Sørg for at du har leiekontrakt

Leiekontrakt er en god sikkerhet. Pass på at avtalen du inngår ikke er urimelig. Finn ut hva som er inkludert i leien – eksempelvis strøm og internett. Tar leiekontrakten utgangspunkt i standard utleiekontrakt fra Forbrukerrådet bør den være i orden. Hvis det er flere som skal leie sammen, bør du sørge for at alle skriver under kontrakten. 

2. Bruk depositumskonto

Loven bestemmer at depositumet skal settes på en egen depositumskonto. Dette sikrer at utleier ikke kan ta ut penger uten ditt samtykke. Opprettelsen skal betales av utleier, og rentene er leietakers. Depositumet skal gi utleier sikkerhet for eventuelle skader som måtte oppstå i løpet av leieperioden. Derfor er det viktig at du dokumenterer boligens stand, skader og slitasje før innflytting. Da slipper du å risikere at depositumet blir trukket for skader eller slitasje fra tidligere. 

3. Utleier må ha saklig grunn til å kaste deg ut

Du har et sterkt oppsigelsesvern, som innebærer at utleieren ikke bare kan si opp leieforholdet ditt uten saklig grunn. Saklig grunn kan eksempelvis være om du ikke har betalt leie, eller at utleier skal pusse opp, selge boligen eller bo der selv. 

4. Du er ansvarlig for vedlikehold

Du må selv vaske utleieboligen, rense sluk, bytte lyspærer og lignende. Reparasjon og utskifting av fastmontert utstyr, som for eksempel om varmtvannsbereder eller oppvaskmaskinen slutter å fungere, er utleiers ansvar. 

5. Overhold leiekontrakten

Følg pliktene i leiekontrakten. Betal i tide, overhold ordensreglene og vedlikehold boligen underveis. Hvis du ikke følger leieavtalen, kan du bli kastet ut. 

Forbrukerrådet har standardmaler for husleiekontrakt, skjema ved overtagelse og inventarlisteÅpnes i nytt vindu

Slik oppretter du depositumskonto