1. Privat
 2. /
 3. Konto, kort og betaling
 4. /
 5. Nye regler ved kortbetalinger

Nye regler ved kortbetalinger fra 1. januar 2021

Kort fra Handelsbanken er klare for endringen, men det er ikke sikkert at alle nettbutikker og apper er like klare.
-

Sikrere for deg som betaler med kort

Hva betyr de nye reglene?

Endringen av EU/EØS-reglene gjøres blant annet for å minske risikoen for svindel. Når du handler med kort framover, vil det i mange flere tilfeller kreves såkalt "Sterk Kundeautentisering" (SKA). Det betyr at vi som bank må å vite at det er rett person som utfører handelen. Den kontrollen gjør vi ved å identifisere at du er deg. Eksempler på dette er PIN-kode når du handler i butikk og BankID-bekreftelse ved handel på nett.

De nye reglene gjelder både for de som utsteder betalingskort og for butikker/brukersteder som tar imot kortbetaling. Kjøp på steder som ikke har endret etter nye regler vil derfor dessverre ikke kunne gjennomføres. 

Framover betyr dette at du oftere enn før må bekrefte kjøp på nett og i apper med BankID, BankID på mobil eller SMS-kode på mobilen. 


Vær forberedt

Sørg for at du har flest mulige alternativer for identifisering:
 1. BankID på mobil
 2. BankID. Tips: ta i bruk appen så trenger du ikke kodebrikken.
 3. SMS: For at SMS skal fungere må banken ha registrert mobilnummeret i systemet.

Situasjoner der du kan oppleve endringer

 1. Du prøver å bruke kortet ditt på et brukersted som ikke har innrettet seg etter de nye reglene for SKA. Vi vil da måtte avvise betalingen fordi vi ikke vet med sikkerhet at det er du som gjør kjøpet.
 2. Du bruker kortet ditt på nett eller i en app hvor du kanskje tidligere har handlet uten problemer, men nå opplever du at du må godkjenne betalingen med BankID, BankID på mobil eller SMS-kode.

Unntaksregler

 • Kontaktløs betaling: Du vil fortsatt kunne handle kontaktløst slik som i dag, og uten PIN i mange tilfeller. Ved enkelttransaksjoner under 500 kroner og under ett akkumulert beløp på 1500 kroner trenger du fortsatt ikke PIN-kode.
 • Lave beløp ved netthandel/apper: Det vil fortsatt være tilfeller uten behov for ytterligere identifisering - i hovedsak for beløp under 300 kroner.
 • Transport og parkering: Skal du betale for transport eller parkering på en såkalt ubemannet terminal, vil betalingen kunne gjennomføres selv om det ikke finnes noe måte å taste PIN kode på automaten.
 • Gjentakende betalinger: Registrerer du kortet ditt for en abonnementstjeneste som Netflix eller Viaplay, må du bare gjennom den ekstra identifiseringen når du legger inn kortet første gang. De påfølgende trekkene vil gå automatisk frem til du sier opp abonnementet ditt hos leverandøren.