Krigen i Ukraina og bankens håndtering
Krigen i Ukraina og urolige markeder
-
Det finnes ikke noe fasitsvar. Et godt råd i situasjoner som dette er å tenke gjennom hvordan sparestrategien din ser ut. Hvorfor sparer du og når trenger du pengene? Penger som du kanskje vil bruke innen et år eller to bør ikke investeres i aksjer i det hele tatt. Er du derimot langsiktig og har et passende risikonivå i investeringene, er det knapt noen grunn til å gjøre store endringer. Hvis du er langsiktig, er aksjesparing mindre risikabelt enn du kanskje tror. De som har spart i ti år eller mer de siste 100 årene, har i prinsippet alltid fått positiv avkastning uavhengig av hvilken spareperiode vi ser på.
-
Det er veldig vanskelig å "time" markedet. Selvfølgelig kan det være fristende å selge i urolige tider med mål om å kjøpe tilbake aksjene billigere om en stund, men erfaring viser at denne typen strategier ofte blir kostbare. Selv om du klarer å "time" og aksjene går ned etter at du selger, har du en annen vanskelig beslutning foran deg, og det er å bestemme når du skal kjøpe tilbake aksjene igjen. Risikoen er at du går glipp av en stor del av, eller i verste fall hele den påfølgende oppgangen.
-
En av fordelene med månedlig sparing i aksjefond er at du automatisk kjøper andeler både når børsen stiger og når børsen faller. Det gjør at anskaffelsesverdien jevnes ut over tid. Faller aksjemarkedene og dermed også andelsverdien i aksjefond, betyr det at du får flere andeler for det faste beløpet som spares månedlig. Historisk sett har de beste månedlige overføringene ofte blitt gjort i forbindelse med store kriser hvor aksjemarkedet har falt kraftig. For de som er langsiktige er det derfor ingen grunn til å si opp månedssparingen.
-
Det er viktig at du i sparingen din sørger for at du har et risikonivå og avkastningspotensial som du er komfortabel med. Finn ut hvilket risikonivå du er komfortabel med og hold deg til det i både oppturer og nedturer. Fordel sparing mellom ulike markeder og typer investeringer. En god risikospredning vil aldri beskytte deg helt mot nedgang, men på den annen side redusere risikoen for at du blir utsatt for et kraftig fall som blir vanskelig eller tar lang tid å ta tilbake.
-
Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
Cyberkriminalitet
Krigen fører med seg økt fare for cyberkriminalitet, og vi som bank følger nå ekstra nøye med.
-
Vi anser at risikoen for cyberangrep er økt som følge av krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland. Bank er viktig infrastruktur, og vi følger derfor nøye med. Foreløpig har vi ikke sett noen økning i antall angrep mot banksektoren, men vi følger situasjonen tett og er i beredskap.
-
Banken gjør mange tiltak for å sikre høy IT-sikkerhet. Det handler blant annet om kryptering, oppdelte nettverk, brannmurer, antivirus og –skadevare, penetrasjons- og sårbarhetstesting, streng tilgangsstyring, reservesystemer samt overvåking av nettverk, systemer og logger. Banken har også etablert internkontrollsystem for informasjonssikkerhet. Banken følges opp av offentlige tilsynsmyndigheter flere ganger i året på IT-sikkerhet.
-
Ingen kan garantere at IT-systemer er helt sikre, men bankens kontinuerlige arbeid gjør at vi har et svært høyt sikkerhetsnivå. Handelsbanken gjennomførte nylig en test etter den europeiske sentralbanken ECBs TIBER rammeverk. Denne ga et svært godt resultat.
Slik påvirker krigen verdensøkonomien
Invasjonen av Ukraina påvirker verdensøkonomien og våre eksperter følger utviklingen nøye. På Magasinet kan du lese våre makroanalyser.
Vesten tyr til dramatiske sanksjoner mot RusslandÅpnes i nytt vindu
Geopolitisk usikkerhet øker risikoaversjonen i de finansielle markedeneÅpnes i nytt vindu
Økonomiske sanksjoner mot Russland og Hviterussland
EU og USA innførte tidlig sanksjoner mot Russland og Hviterussland på grunn av Russlands invasjon av Ukraina (februar 2022). Det betyr at du ikke kan sende eller motta internasjonale betalinger til eller fra Russland og Hviterussland.
Mastercard og Visa har stoppet kortkjøp og kontantuttak i Russland
Mastercard og Visa har stanset sin virksomhet i Russland. Våre betalingskort vil derfor ikke kunne benyttes til betaling i eller til Russland. Kortene kan heller ikke brukes til netthandel i Russland.