1. Bedrift
  2. /
  3. Pensjon og forsikring
  4. /
  5. Pensjon
  6. /
  7. Selvstendig næringsdrivende

Pensjon for selvstendig næringsdrivende

Ta ansvar for egen pensjonssparing gjennom fordelaktige løsninger i banken
Man sitter och funderar och tittar ut genom ett fönster.

Som selvstendig næringsdrivende kan du etablere like gode pensjonsordninger som vanlige lønnsmottakere, men du må selv ta ansvar for pensjonssparingen utover det som spares til deg i folketrygden. Vi kan tilby noen gunstige alternativer.

Innskuddspensjon

Du kan sette av opp til syv prosent av lønnsgrunnlaget som innskuddspensjon og få fratrekk for dette på skatten.

Innskuddspensjon lønner seg om du tjener over 7,1G, da Folketrygden sparer mer for deg av lønnsgrunnlaget ditt opp til 7,1G.

Tjener du under 7,1G lønner det seg ikke å sette av lønn til innskuddspensjon for da spiser den av det Folketrygden baserer seg på. Det er da best å spare allerede beskattede midler i fond eller i Individuell Pensjonssparing (IPS).

Innskuddspensjonen kan du tidligst starte å få utbetalt når du er 62 år gammel. Risikoprofilen på fondene bestemmer du selv, den kan endres og for eksempel trappes ned jo nærmere utbetalingen du kommer.

Du kan også knytte tilleggsdekninger som uføre-, barne- eller ektefelle/samboerpensjon til pensjonssparingen.

Individuell Pensjonssparing (IPS)

Dette er egen privat sparing, altså ikke gjennom bedriften. Med IPS kan du nå spare 40 000 kroner i året og få 23 prosent fratrekk på skatten, som utsettes til sparepengene tas ut. I mellomtiden kan den sparte skatten gi høyere avkastning og bedre økonomi når du pensjonerer deg.

I IPS plasseres pengene dine i fond, med det risikonivået du ønsker, dette kan endres når du vil. Denne pensjonssparingen er for deg som vil la pengene stå til du er pensjonist, og kan tidligst tas ut når du er 62 år. IPS er en trygg spareform for de som driver selvstendige næring, frilansere og enkeltpersonsforetak.


Vi er her for å hjelpe deg

to personer i møte

Ta en prat med rådgiveren din for å finne løsningene som er mest gunstig for deg og din jobbsituasjon i dag.