1. Personal
  2. /
  3. Handelsbanken gir deg innsikt

Verden er snudd på hodet av korona-situasjonen. Få innsikten her.

Våre eksperter gir deg sitt syn på verdensøkonomien og norsk økonomi. Slik kan du forstå hvordan dette vil påvirke økonomien din.

29. april 2020

Konjunkturrapport: Dobbel krise 

Covid-19-pandemien har påført verdensøkonomien det største sjokket noensinne. Oljeprisen har mer enn halvert seg, og norsk økonomi er dermed rammet av en dobbel krise. Regjeringen knuser sparegrisen og sentralbanken brenner det siste kruttet, men en dyp nedtur for norsk økonomi er likevel uunngåelig. Norske kroner har svekket seg markert, og vi ser for oss kun en moderat styrking framover.


29. april 2020

Riksbanken holder renten på null så langt øyet kan se 

Etter nedgang i går ligger det an til oppgang igjen i aksjemarkedet i USA i dag. Ringerunden fra Norges Banks regionale nettverk vil bekrefte det vi allerede vet: en dramatisk forverring siden januar/februar. I dag kom også Handelsbankens konjunkturrapport: «Dobbel krise» for norsk økonomi.  


28. april 2020

Oljeprisen faller videre; førstekontrakten brent rundt 19 dollar fatet

Vil Riksbanken overraske med å senke renten i minus i dag? Som vi ventet ble det kun et moderat fall i detaljomsetningen i mars. Hamstring rundt tidspunktet for nedstengningen av norsk økonomi bidro til å dempe fallet. Men tjenestekonsumet falt kraftig i mars, og dro dermed med seg samlet privat forbruk.


27. april 2020

Nye tiltak fra BoJ i natt; oppgang i aksjemarkedet i Asia og terminpriser USA i pluss

Fokus på rentemøter denne uken (Fed og ESB). SSB melder om bråstopp i norsk økonomi; vi legger frem nye (og dystre) prognoser denne uken.


24. april 2020

Økonomisk sentiment faller som en stein, men aksjemarkedene bryr seg tilsynelatende lite

Her hjemme venter bankene fall i etterspørselen etter boliglån, og varsler strammere utlånspraksisktene faller


23. april 2020

EU toppmøte på markedets agenda i dag

Internasjonale sentimentsmålinger er i dag ventet å vise en verdensøkonomi i dyp resesjon, Konjunkturbarometeret for industrien her hjemme viste kraftig nedgang som følge av koronakrisen


22. april 2020

Tysk investorsentiment indikerer dramatisk nåsituasjon, men forventning om bedring framover

Konsumenttilliten i eurosonen ventes å falle tungt videre i april. Oljeprisen falt videre i går og er nå på sitt laveste nivå på 20 år.


21. april 2020

Prisen på amerikansk olje (WTI) stupte til under null i går, Brent-oljeprisen falt også og trakk med seg norske kroner

Tysk investorsentiment ventet lenger ned i kjelleren i april.


20. april 2020

Bedriftssentimentet i USA og Europa ventes å stupe videre i april

Japansk eksport var enda svakere enn ventet i mars.


17. april 2020

Kinesisk økonomi falt med så mye som 6,8 prosent i første kvartal 

Trump legger frem retningslinjer for gradvis gjenåpning; markedene klart i pluss. Her hjemme: Sniktitt inn i neste uke, hvor vi får tall for AKU og detaljomsetning. 


15. april 2020

IMF anslår at koronakrisen vil gi et varig fall i den globale verdiskapingen

Oljeprisen markert tilbake i går, handles igjen under 30 dollar fatet. Hjemme: IMF venter at arbeidsledigheten i Norge vil holde seg høy også i årene fremover.


3. april 2020

Voldsomme bevegelser i oljeprisen etter twitringen fra Trump

Apropos bevegelser: Antall nye dagpengesøkere i USA har nådd helt hinsides nivåer. Her hjemme: Arbeidsledigheten har trolig steget til 13 prosent eller mer. Vil det knekke boligmarkedet? Nei, rentekutt og lave volumer bør dempe prisnedgangen. Men langtidsvirkningen av koronakrisen blir trolig en svakere prisutvikling enn vi ellers ville ha sett.


2. april 2020

Aksjemarkedene startet det nye kvartalet med røde tall. Ifølge ISM klarte industrien i USA seg brukbart i mars, men statistikken overvurderer utviklingen

Kronestyrkingen ble kortvarig etter at de amerikanske aksjebørsenefalt kraftig utover ettermiddagen og kvelden. 


31. mars 2020

Videre oppgang i det amerikanske aksjemarkedet; økt oljepris etter signaler om samtaler Trump og Putin. 

Kinesiske PMI-indekser igjen i positivt territorium; veksten tar seg opp igjen etter tilbakeslaget i februar. Her hjemme: Stabil gjeldsvekst for husholdningene; gjeldsgraden vil stige fremover når inntektene faller


30. mars 2020 

Makrokommentar fra seniorøkonom Marius Gonsholt Hov

Usikkerheten er stor så lenge antall smittetilfeller fortsetter å stige, spesielt i USA. Oljeprisen er den laveste siden 2003. Arbeidsledigheten stiger både hjemme og ute. 

30. mars 2020

Tiltakspakken smører aksjemarkedet (S&P opp 10 % sist uke), men oljeprisen har falt tungt videre. I Norge har ledigheten har trolig økt videre, og aktiviteten i boligmarkedet ventes å være lavere enn normalt. Usikkerhet rundt «Norge etter helsekrisen,» men trolig har aktiviteten fått seg en varig knekk.

USA har akkurat vedtatt den største tiltakspakken i amerikansk historie på to trillioner dollar.


27. mars 2020

I USA ventes det ukentlig ledighetsvekst uten sidestykke. Oppgangen i aksjemarkedet mistet momentum i går, og børsene i Asia har falt i natt og i morgentimene.

Fra hele USA meldes det om utstrakt nedstenging av forretninger og bedrifter i går. Fra Tokyo kommer meldinger om at butikkene tømmes for varer.


25. mars 2020 

Hva betyr de første tallene?

Nå begynner tallene å vise hvordan korona-krisen virkelig påvirker økonomien. Kari Due-Andresen forklarer hvordan det ser ut akkurat nå, og at dette kan bli verre enn finanskrisen.

23. mars 2020

Spørsmål og svar om korona

Hva skjer egentlig nå? Hva med oljeprisen og oljenæringen? Kronekursen? Vår sjeføkonom Kari Due-Andresen gir deg svar på åtte spørsmål om korona-krisen.